Göz Sağlığınız İçin 5 Pratik Bilgi
Estetik bir görüntü ve pratik kullanımıyla birlikte göz sağlığının devamlılığını sağlamak için kontakt lens kullanımı her geçen gün artmaktadır. Rahat kullanılabilir olması ve farklı alternatiflerinin bulunması da göz sağlığı için sıkça tercih edilme sebebidir. Göz sağlığının yanı sıra sadece göz rengini değiştirmek amaçlı da kullanılabilmesi de hem kadınlar hem de erkek tarafından ilgi görmesini sağlamaktadır. Kontakt lens ilk kullanılmaya başladığı zamanlarda sert bir yapıya sahipti, tıpkı cam gibi. Fakat teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesiyle çok daha rahat bir şekilde göz yapısına uyum sağlayan yumuşak lensler üretilemeye başlandı. Bu da kontakt lenslerin popülerliğini daha da arttırdı. Gözün yapısına en uygun kontakt lens tespitinin yapılabilmesi için uzman bir göz doktoruna gidilerek muayene yapılması gereklidir. Yapılan muayene ile gözün yapısına uygun kontakt lens türü, çapı gibi kriterler belirlenir ve bu sayede çok daha sağlıklı bir seçim yapılarak kontakt lens kullanılabilir.
Kontakt lens kriterleri nelerdir?
Korneanın üzerinde durarak işlevini yerine getiren kontakt lens, gözün ön kısmını saran gözyaşı zarına tutunarak ve göz kapaklarının yaptığı baskıyla yerini sabitler. Gözyaşının kayganlığı sağlamasıyla hareket eden kontakt lens üzerinde her hangi bir birikinti oluşması ve rahatsız etmesi önlenmiş olunur. Bu yapıda olmayan kontakt lensler gözde hiç bir şekilde hareket etmeyeceği için hassasiyet oluşturabilir ve bu yüzden net görüş sağlanamayabilir. Bu durumun uzun süre yaşanması da gözde farklı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Tam tersi bir durum düşünüldüğünde de çok gevşek olan bir kontakt lenste fazla hareket edeceğinden ve kıvrılma riski oluşturacağından yine net görüş olmayabilir ve uzun süreli kullanımda farklı sıkıntılar yaşanabilir.
Göz sağlığının korunması için bilinmesi gerekenler;
- Göz yapısına uygun olan bir lens korneayı iyi sararak, göz bebeği çapına uygun olarak ortalanmış olmalıdır.
- Gözyaşının gözdeki her bölgeye teması için kontakt lens hafif harket edebilmelidir.
- Kullanacak kişi ile yapılan testte, kişi lensi hissetmemeli ve net görüş olmalıdır.
- Kontakt lensler ile uyunmaması gereklidir. Havuz ve denize de girilmemelidir.
- Lens hissedildiğinde öncelikle göz yaşı kuruluğu giderilmeli, eğer ki kızarma ve batma gibi bir durum var ise lens temizlenerek tekrar takılmalıdır. Hala aynı sorun devam ediyorsa doktora başvurulmalıdır.
Kontakt lens kullanmanın avantajları nelerdir?
- Gözlük kullanımında hissedilen kenar çerçeve görüntüsü yoktur ve geniş görüş alanı sağlar.
- Doğal bir görüntüye sahip olunur.
- Gözlük kullanımı esnasında yaşanan ıslanma, buğulanma, kulak ve burunda hissedilen baskılanma yaşanmaz.
- Spor aktiviteleri esnasında da rahatlıkla kullanılabilir(su sporları hariç).
Güneş gözlüğü kullanmak önemlidir
Hem yaz hem de kış aylarında güneş gözlüğü kullanılması her zaman tavsiye edilen bir durumdur. Çünkü UV ışınlarından korunmak gerekli diyen uzmanların bu uyarısı göz sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu tavsiyenin dikkate alınmamasıyla ilerleyen dönemlerde gözdeki kısılmalar ve ışınların etkileriyle farklı sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir.
Göz sağlığı için vitaminler en iyi destekleyicilerdir
A, C ve E vitaminleri göz sağlığının korunabilmesi için önemli olan vitaminlerdir. Bilhassa A vitaminin bulunduğu besinlerin tüketilmesi göz kuruluğunun giderilmesi, gece körlüğü sıkıntısının yaşanmaması için kesinlikle gereklidir. Böylelikle göz sağlığı için gerekli olan koruma sistemi en doğal yollarla sağlanmış olacaktır.